Mesés magyar történelem

2023. május 23. kedd

18:00

Online jegyvásárlás – 3000 Ft

Balla Ede Zsolt vetítéssel és sok szívbéli élménnyel fűszerezett előadása.

Mesés Magyar Történelem

Kedves „gyermeklelkű” felnőttek!

Amikor mesés történelemről beszélünk, nem arról van szó, hogy elfelejtettünk valamit, és a hiányzó részeket találomra kipótoljuk valamivel. Nem. Nagyon is pontosan tudjuk, hogy mi történt, de az eseményeknek van egy hétköznapi valóságon túlmutató oldala is. Ezt nem lehet egzakt, tudományos módszerekkel leírni, ezért a szimbólumok nyelvéhez, a mondákhoz, énekekhez és mesékhez kell fordulnunk, hogy megfogalmazhassuk a lényeget.

Azok az emberek lettek a magyar történelem kiemelkedő alakjai, akik köré meséket teremtett az emlékezet. Se szeri, se száma azoknak a mondáknak, melyek Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Mátyás királyról vagy éppen a kurucokról szólnak. Hunor és Magyar, Lehel és Bulcsú, Toldi és Kinizsi, Boldog Özséb, Aquila János, Zrínyi Ilona vagy Balassi Bálint legendái hősökről, szerzetesekről, tanítókról, asszonyokról és költőkről regélnek, kiknek élete már nem puszta történelem, de maga az „üdvösség történelme”. És az üdvösség mesés történelme ésszel nem, csak szívvel fogható fel.

Tordánál minden bizonnyal nem Szent László királyunk könyörgésére vált ketté a hegy – mondják a történészek. – Nincsen élő ember, aki hasonlót tudna tenni, vagy képes lenne rajta átugratni! Lehet. De akkor miért meséljük mégis a gyermeknek? Azért, mert egy olyan királyi példát fogalmaz meg a történet, amelyet kortól függetlenül követni érdemes, és amely lelki tulajdonságokkal Szent László királyunk bizonyosan rendelkezett. Képes volt észlelni a fenyegető veszélyt, de nem veszítette el a reményt akkor sem, amikor már nem volt előle menekvés. A szakadék széléhez érkezett – de nem zuhant bele: úgy ugratott az ismeretlenbe, hogy közben életét Isten tenyerébe helyezte.

– Mit tegyünk akkor, ha magunk is az élet szakadékának peremére sodródunk?
– Hogyan viselkedjünk kilátástalan helyzetekben?
– Mi segíthet át a nehézségeken?

Ezekre a kérdésekre adhat – nem megszokott – választ a mesés magyar történelem. Őseink és hőseink mindennel találkoztak már, amivel nekünk is szembe kell néznünk – miért ne tanulhatnánk a példájukból?
És nem csak azokból, amelyek bizonyíthatóan megtörténtek, hanem azokból is, melyek „csupán” a szívükben éltek.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Kedves Látogatónk!

Kérjük, időben vegye meg a jegyét, mert a férőhelyek száma korlátozott!

Jegyek a Napfényes Étteremben (1053 Budapest, Ferenciek tere 2. - Veres Pálné és Curia utca sarok) elővételben és telefonos foglalással is kaphatók (+36 20 311 0313).

A foglalástól számított három napon túl az át nem vett jegyeket értékesítjük!

A rendezvényterem a rendezvény kezdete előtt fél órával nyit.
A helyszínen vendégeinket frissítőkkel, szendvicsekkel és süteményekkel várjuk!

Az étterem és a rendezvényterem területe füst és alkoholmentes.
Rendezvényeink 14 éves kor felett látogathatóak, kivéve a gyermekprogramokat.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

A RENDEZVÉNYTEREM A MINDENKORI HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK SZERINT MŰKÖDIK!

A Rendezvényteremben friss pogácsával és házi limonádéval várjuk vendégeinket, míg a program előtt  és után szeretettel várjuk kedves Vendégeinket a Napfényes Étterem különleges fogásaival.
Az aznapi érvényes belépőjeggyel 10% kedvezményt adunk a Napfényes Étterem áraiból (kivéve cukrásztermékek). Ez a kedvezmény nem vonható össze más kedvezményekkel.

Online asztalfoglalás
Asztalfoglalás telefonon: +36 20 311 0101

Kultúra és vacsora egy helyen, a Belváros szívében!

Tetszik az eseményünk? Oszd meg másokkal is!

Aktuális események